Veilig rijden in een trouwstoet

Trouwauto huren

Veilig in een trouwstoet rijden

Trouwauto huren

Op uw trouwdag wilt u dat alles zonder problemen verloopt. Veel bruidsparen zijn zich hoogst waarschijnlijk niet bewust van de problemen die kunnen ontstaan tijdens het rijden in de trouwstoet. Zij realiseren zich vaak niet dat het nodig kan zijn duidelijke afspraken te maken met alle deelnemers van hun trouwstoet om de verkeersregels na te leven. Het kan namelijk tot heel veel ellende leiden als de trouwstoet zich niet aan de verkeersregels houdt.

Sinds enkelen jaren wordt er zeer streng op toegezien dat trouwstoeten zich aan de verkeersregels houden. Zo voert de politie tegenwoordig een zero tolerance beleid als het op trouwstoeten aankomt. Het lik op stuk beleid van de politie zorgt regelmatig voor langs de kant gezette trouwstoeten waarbij het bekeuringen regent. Elke deelnemer van de trouwstoet die zich niet aan de regels houdt (ook de passagiers op de achterbank en naast de bestuurder) loopt een enorm risico op een forse bekeuring.

Waar vroeger een oogje dichtgeknepen werd maakt de politie sinds 2019 actief jacht op trouwstoeten die wangedrag vertonen. Tegenwoordig wordt intensief gefocust op de naleving van de verkeersregels door trouwstoeten. De geldboetes zijn van forse omvang, maar het komt ook regelmatig voor dat luxe auto’s en rijbewijzen in beslag worden genomen.

In verschillende steden (zoals Rotterdam, Antwerpen, Brussel) geldt sinds 2020 een vergunningsplicht voor trouwstoeten.                                    Mocht u in deze steden in een trouwstoet worden aangehouden zonder vergunning, krijgt u een bekeuring.    

Trouwstoet melden.                                    

Wilt u een trouwauto huren in Rotterdam en organiseert u een trouwstoet in Rotterdam, meld dit dan tenminste 5 werkdagen van tevoren.                                                                          Vraag hier uw vergunning aanwww.rotterdam.nl/loket/trouwstoet-melden

Organiseert u (gedeeltelijk) een trouwstoet in Antwerpen, kijk dan hier voor meer informatie omtrent uw aanvraag voor de benodigde evenementen vergunning: Procedure evenementenaanvraag

Vraag bij een zeer omvangrijke trouwstoet ook om begeleiding bij de politie. Lees voor meer informatie dit artikel: www.rtlnieuws.nl/nieuws/overlast-door-trouwstoeten-het-zijn-vaak-prachtige-feesten

Bij Royal Trouwauto Service willen we bruidsparen en hun gasten begeleiden om het transport met de trouwauto en stoet succesvol te laten verlopen. Op deze manier willen wij samen overlast en onveilige situaties veroorzaakt door trouwstoeten voorkomen. Ook proberen wij zo te voorkomen dat de bruidsparen en overige deelnemers van trouwstoeten een boete krijgen en hierdoor een smet op de trouwdag ontstaat.

Een trouwstoet die soms voor wel duizenden euro’s bekeurd wordt en waar auto’s en rijbewijzen in beslag worden genomen kan de feestelijke sfeer en feestvreugde doen omslaan, dat wil je niet op je huwelijksdag!

Op deze pagina vindt u meer informatie om een veilige en verantwoord rijdende trouwstoet te organiseren.

De voorbereidingen

  • Zorg dat iedereen het adres weet en eventueel invoert op hun navigatie als zij hierover beschikken. Dit zorgt voor rust en vooral ook duidelijkheid. Deelnemers die de trouwauto volgen kunnen al ver voordat de trouwauto richting aangeeft zien welke richting ze opgaan.
  • Mensen zonder navigatie kunnen het best voorin de stoet rijden, mochten zij achter raken kunnen zij nog iemand volgen die wel met een navigatie rijdt. De eerste auto’s achter de hoofdauto gaan bij stoplichten meestal mee door het groene licht. De auto’s die verder achterin de colonne rijden blijven vaker hangen achter het rode stoplicht en verliezen hierdoor de aansluiting. Om onrust te voorkomen is het daarom verstandig auto’s die zelfstandig de bestemming kunnen bereiken zoveel mogelijk achterin te plaatsen. 
  • Een lintje aan alle volgauto’s kan handig zijn omdat het dan voor iedereen duidelijk is wie bij de colonne hoort. Bovendien weet elke deelnemer door een lintje welke auto zij kunnen volgen. Daarnaast zijn medeweggebruikers buiten de colonne eerder geneigd voorrang te verlenen wanneer zij zien dat een auto bij een stoet hoort. Zo blijft de stoet makkelijker bij elkaar en is er meer rust in het verkeer.
  • Wanneer iedereen in de colonne in de auto zit en klaar is om te gaan rijden, kan de trouwauto vertrekken.

Tijdens de rit, Regels trouwstoet en trouwauto:

  • Probeer zo vroeg mogelijk richting aan te geven zodat de colonne genoeg tijd heeft om van baan te wisselen of de afslag te nemen.                Dit geldt voornamelijk voor de hoofdauto.
  • Het is belangrijk dat de trouwauto rustig rijdt om de volgers in de trouwstoet de kans te geven weer in te halen als zij achterraken, zonder dat zij de maximale snelheid hoeven te overschrijden. Vooral op de snelweg moet de trouwauto minimaal 10 km per uur onder de maximumsnelheid liggen, zodat de achterblijvers een kans hebben om in te halen.
  • Tijdens de trouwrit gelden de standaard verkeersregels. Dit betekend o.a dat het normale knipperlicht gebruik van kracht blijft.
  • Het rijden met de gevarenlichten (omdat er deel wordt genomen aan een trouwstoet) is niet toegestaan. Zo behoudt u o.a. ook de optie om middels uw gevarenlicht uw achterliggers te waarschuwen wanneer er opeens een file ontstaat.
  • Hou voldoende afstand.
  • Er mag niet onnodig getoeterd worden. De claxon heeft o.a. de functie te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Wanneer iedereen onnodig toetert komt deze functie te vervallen ten koste van de veiligheid.
  • Er mogen geen vlaggen uit de auto worden gehangen i.v.m. de veiligheid. 
  • Er mag voor het stoplicht niet uit de auto worden gestapt zonder legitieme reden.
  • Bij deelname aan het verkeer is het verboden uit het raam te hangen of te zitten.
  • Er mogen geen straten worden afgezet of geblokkeerd.
  • Haal niet rechts in. 
  • Rij niet onnodig links.
  • De gordelplicht geldt voor iedereen.
  • De leider van de trouwstoet (meestal de trouwauto) dient op de snelweg zo min mogelijk van baan te proberen te wisselen. Als de hoofdauto van baan wisselt, zal de hele colonne van baan wisselen. Hoe meer er van baan wordt gewisseld des te hoger de kans op schade en gevaarlijke situaties. 
  • Op de eerste baan van de snelweg en autowegen rijden de vrachtwagens en auto’s met aanhangwagens etc. Doorgaans mogen deze voertuigen niet meer dan 80 km per uur. Hou daarom bij het rijden in een trouwstoet de tweede baan aan als deze uit meer dan 3 banen bestaat. Zo kunt u onnodig veel van baan wisselen voorkomen. Als er bijna geen verkeer op de eerste baan is heeft de eerste baan de voorkeur. Onnodig links rijden is verboden.
  • Laat het overige verkeer invoegen tussen de trouwstoet. Zeker bij naderende afslagen/splitsingen van snelwegen is het belangrijk dat het overige verkeer niet tegen een muur van auto’s aanloopt. Door het overige verkeer te laten invoegen tussen de trouwstoet kunnen zij makkelijk en veilig hun baan van bestemming bereiken en voorkom je onveilige situaties. De trouwauto rijd 10 km zachter dus die kan je makkelijk weer inhalen.
  • Kort samengevat gelden de reguliere verkeersregels tijdens het rijden in een trouwstoet.
Auteur: Geoffrey Raatgever,
Trouwauto huren Jaguar en Chrysler